Vision & mål

Vi på Halmstad Bollklubb ska utifrån vår värdegrund och med fotboll som verktyg, möta människor med en ömsesidig respekt, se människans lika värde och inkludering att jobba FRAMÅT för att bygga en hållbar framtid. Genom att öka kunskap och medvetenheten både när det kommer till social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet, arbetar vi med att förebygga ensamhet, främja innanförskap, jämställdhet och psykisk hälsa bland barn & unga.  Vår vision är att bli Sveriges mest hållbara fotbollsklubb.

Om oss

Halmstads Bollklubb är en förening med över 500 spelare och 120 ledare. Det finns en enorm kraft i HBKs varumärke - I våra nätverk, i våra ambassadörer och i alla supportrar. Vårt mål 2021-2026 är att ta den kraften och rikta den mot barn och ungdomar i Halmstads kommun, och på sikt hela regionen.


HBK erbjuder möjlighet till utveckling och utbildning med fokus på fotboll, som också gör att vi har en av de bästa akademiverksamheterna i Sverige. Vi engagerar oss även på ett tydligt sätt i samhället och skapar olika projekt som gör Halmstad till en bättre kommun att leva i. Förutom att varje dag engagera barn och ungdomar till att röra på sig hälsosamt jobbar vi med att ge tillbaka till samhället genom flera olika projekt.

Långsiktiga processer gör större avtryck i samhället. För oss som arbetar med fotboll på elitnivå är det viktigt att hålla ut och ha tålamod för att säkerställa en hållbar utveckling. Inom Svensk Elitfotboll och ligorna Allsvenskan och Superettan finns det idag en mycket stark värdegrund, likväl som en hög ambition att aktivt vara delaktig i ansvaret för en bättre miljö och omvärld. Vi på HBK följer SEFs riktlinjer. Vi lyssnar nyfiket på input och låter oss inspireras av klubbar runtom i Sverige och Europa.

Vårt mål är ökad psykisk hälsa bland unga i regionen och en ökad känsla av trygghet och tillhörighet med fokus på det som händer utanför fotbollsplanen. Vi ska även arbeta för att minska vårt ekologiska fotavtryck och därmed minska målgruppens klimatångest som visat sig öka de senaste åren. Vi vill ge unga i Halmstad en arena för samhörighet och tillit. #FRAMÅT ska verka för utveckling och gemenskap med hjälp av medmänniskor och goda samhällsaktörer i samverkan.

En tredjedel av Sveriges befolkning sysslar med någon form av idrottsrörelse. Idrotten öppnar upp för sociala sammanhang och främjar både innovation och integration. Förutom den fysiska hälsan så har idrotten även en stor påverkan på det som idag är ett utav Sveriges största folkhälsoproblem, psykisk ohälsa.

Hållbarhet är viktigt för oss på Halmstads BK. Fotboll förenar och kan motarbeta diskriminering och lyfta barn och ungas rätt till stöd och utbildning i olika sammanhang. Barnens rätt att komma #FRAMÅT.

Svensk Elitfotboll riktar in sig på följande tre av FN:s globala mål för hållbar utveckling:

3 – God hälsa och välbefinnande

8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

10 – Ökad jämlikhet

Vi utökar och riktar oss på mål 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13 och 16 i olika etapper utspritt över våra projekt inom #FRAMÅT.

Projektplan 2021-2026

Svensk Elitfotbolls uppförandekod
  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion etnicitet eller nationalitet.
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang. 
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare.
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna,  anställda, förtroende valda eller publiken. 
  • För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet och glädje och vi agerar för att visa det.